De 7 ani spunem „Stop Autismului Virtual” și suntem alături de copiii cu afecțiuni mintale
Bucuria pe care o trăim în momentul în care aflăm că vom deveni părinți nu se compară cu nimic în lume și încă de atunci visăm la clipa în care ne vom ține copilul în brațe pentru prima dată. Pentru unii părinți, această bucurie este ubrită de îngrijorare când descoperă că micuțul lor s-a născut cu o problemă de sănătate.
Într-o lume în care tehnologia poate fi un aliat de nădejde în multe domenii, poate eroda, în timp, sănătatea copiilor care petrec din ce în ce mai mult timp în fața dispozitivelor electronice și pot dezvolta un tip de autism, virtual.
MaxBet, împreună cu Asociația pentru Sănătatea Mintală a Copilului, este alături de părinții care duc, zi de zi, o luptă cu autismul virtual și am ales să sprijinim activitatea Fundației încă din anul 2012 pentru a le oferi micuților o șansă la o viață normală.
S-a inițiat o campanie „Stop Autism Virtual”, care are ca scop sensibilizarea și instruirea instituțiilor statului, cât și a părinților despre impactul mediului virtual consumator (tabletă, smartphone, TV, computer, laptop, etc) asupra copiilor cu vârste între 0 și 3 ani.
Campania urmărește reducerea numărului de copii cu un diagnostic de întârziere în dezvoltarea psihomotorie, întârziere a vorbirii și a dezvoltării limbajului, tulburări de opoziție și/ sau de comportament și mai grave decât asta, ADHD sau chiar autism, cauzate de vizionarea excesivă a televizorului (mai mult mai mult de 4-5 ore/ zi) sau folosirea altor forme de realitate virtuală (smartphone, tabletă, computer) de către copii.
Considerăm că orice sprijin acordat Asociației este important pentru a-și continua activitatea și ne dorim să le oferim o părinților, ai căror copii suferă de Autism Virtual, o speranță și o mână de ajutor, și le promitem că vom fi alături de ei în continuare.
În decursul a 5 ani, 2012 – 2017, au fost evaluați 110 copii nou intrați în programele Asociației, în anul 2018 au fost evoluați 74, iar în 2019, până la sfârșitul lunii august, 123 de copii. Față de anul trecut, numărul total de copii evaluați și diagnosticați cu Autism Virtual, în cadrul Asociației, s-a dublat.
S-au inițiat și continuat programele de terapie, atât la Centru, cât și la domiciliu, în total fiind 211 de copii cu probleme de sănătate mintală. Dintre aceștea, 12 au fost examinați în cadrul Centrului, 44 la domiciliu, iar restul de 155 au beneficiat de programul de evaluare complexă inițială și periodică.
Specialiștii în domeniu au efectuat 179 de evaluări, dintre care 138 de evaluări inițiale și 41 periodice. Dintre cei 138 de copii, cu vârste între 0 și 3 ani, evaluați inițial, 132 prezentau în istoricul anamnestic consum de peste 5 ore pe zi.
Autismul Virtual este în plină expansiune, cu toate eforturile depuse de Asociația pentru Sănătatea Mintală a Copilului până acum, dar avem speranța că împreună și prin continuarea proiectului tot mai mulți specialiști și părinți vor fi informați și educați cu privire la efectele consumului excesiv de „ecrane” asupra copiilor.